Dette skal du være opmærksom på, når du affaldssorterer

Vores kære klode er stærkt udfordret for tiden, det kan vi desværre ikke komme udenom. Heldigvis er der flere og flere, der begynder at gøre en indsats for at afhjælpe problemet. Det ses blandt andet ved den stigende tendens, der er til at affaldssortere både i privaten og i virksomheden. Læs mere om affaldssortering, og hvad du skal være opmærksom på, her.

Pizzabakker er ikke pap

Eller… det er de naturligvis, men de er ikke rent pap, og det er her, forskellen ligger. Når du sorterer dit affald som pap og papir, gælder det nemlig, at det skal være fuldkommen rent. Der må altså ingen madrester være på det pap og papir, du smider i den dertil indrettede container, og da pizzabakker ofte er smurt ind i både det ene og det andet, er de derfor nødt til fortsat at blive smidt ud sammen med det andet restaffald.

Husholdningsfilm må ikke sorteres som plastic

Når du sorterer emballage, er der helt sikkert en del plastic imellem. Igen gælder det, at der ikke må være madrester på det plastic, der bliver sorteret. Har du eksempelvis tømt en plastpakke med fars, skal du altså sørge for lige at skylle plastbakken ren, inden du smider den ud som plasticemballage. Desuden gælder det, at du ikke må smide blødt plastic såsom husholdningsfilm ud som plastic i affaldssorteringen. Derimod er eksempelvis rengjorte plastflasker og plastpakker fra kød, frugt og grøntsager velkomne.
Æggebakker kan smides ud i papircontaineren
Er der tale om helt klassiske æggebakker og ikke dem i plastic, kan du smide dem ud sammen med resten af dit pap og papir. De er netop fremstillet af pap, og derfor kan du roligt smide dem i papircontaineren. Det samme gælder for eksempel toiletruller, og derudover kan alt almindeligt printerpapir samt papirposer og boner også affaldssorteres på denne måde.

Du kan affaldssortere dine shampooflasker

Langt de fleste shampoobøtter er fremstillet i plastic, og derfor kan de også sorteres som plastic. Når du har tømt dem, skal du blot være sikker på, at de er fuldkommen rene. Klip eller skær derfor gerne dine shampooflasker op, således at du kan få alle shampooresterne ud. Det samme gælder desuden for en lang række andre beholdere, du finder på badeværelset. Det kunne for eksempel være den tube, du har bodylotion i.

Glas skal rengøres inden sortering

Det gælder generelt for emballage, der skal affaldssorteres, at det skal være rent, inden det kommer i containeren. Derfor skal diverse glas fra eksempelvis syltede agurker eller marmelade også være fuldkommen rengjorte, inden du smider dem i glascontaineren. Vask dem derfor op, så de er fuldkommen fri for madrester, inden du smider dem ud.
Sorter dåser fra konserves og drikkevarer som metal
I mange byer er der mulighed for at smide metalaffald ud for sig selv. Det kunne eksempelvis være dåser fra konserves. Igen gælder det blot, at du skal sørge for, at de er rene, inden du smider dem i containeren. Det samme gør sig gældende, hvis du har drikkedåser, der ikke er pant på, og som derfor i stedet skal affaldssorteres. Skyl dem grundigt, inden du smider dem ud.

Flasker under tryk er et no go

Du kunne måske være fristet til at smide dine gamle deodoranter eller hårsprays til affaldssortering, men den går ikke. Denne type sprayflasker, som er under tryk, skal på genbrugsstationen. Her kan de skaffe sig sikkert af med dem. Selvom de er fremstillet i et materiale, som minder om de dåser, vi lige har kigget nærmere på, går det ikke at smide dem til metalsortering sammen med dit husholdningsaffald, så tag en tur på genbrugspladsen med dem i stedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *